sobota, 17. avgust 2013

Škrlatica 2740 m - sončni vzhod na kraljici naših gora

V četrtek sem s kolesom prevozil 70 km, ko mi je Vesna predlagala, če bi šla v hribe. Že naslednji dan sva se zapeljala z avtobusom s Cerknice do postaje Mojstrana - Dovje in od tam naprej korak za korakom proti Aljaževem domu v Vratih. Prijazna gospa se naju je usmilila in naju zapeljala do Peričnika, naprej pa sva nadaljevala peš. Bilo je zelo vroče in naporno, saj sva imela ogromno stvari s seboj za prenočitev. Še preden sva prišla do bivaka sva krenila proti Stenarju, a sva kaj kmalu obrnila, saj je bilo že pozno. Ob devetih zvečer sva se odpravila spat, ko je kar naenkrat prišlo 6 čehov. AHOJ ! :)
Skratka... Po slabi uri dremanja sva se okrog treh zjutraj pognala proti Škrlatici. Na vrh sva prišla še pred sončnim vzhodom. Bilo je rahlo vetrovno in razmeroma mrzlo. Takoj, ko sva ujela vse zanimive motive za fotografiranje sva pričela s sestopanjem, med katerim sva srečala ogromno ljudi, ki so osvajali goro.

Ko sva se vrnila v dolino sva srečala Andreja in Dejana. Zapeljala sta naju vse do Kranja kjer sva šla z Vesno na avtobus do Ljubljane. Med večerjo smo se srečali z Rokom in Vesno, ki sta se ravno vrnila z Monte Rose (4554 m). Od tam sva šla z avtobusom še do Cerknice in nato domov na zaslužen počitek.

Pot na Škrlatico je dolga in naporna, tehnično srednje zahtevna ( odvisno od posameznika ), tam kjer je potrebno je zelo dobro varovana. V poletnih dneh priporočam na zadostno količino vode, ker se sonce ves čas upira na pobočje oziroma čimbolj zgodaj na pot.

Prilagam 20 fotografij.


Prvi razgledi

Vsak po svoje :)

Utrinek
Stenar 2501 m & Bivak na Rušju 1980 m

Prenočišče


Lahko noč

In dobro jutro Slovenija. Škrlatica 2740m ob 5:30 zjutraj :)



Lepo je na taki višini opazovati gorsko pokrajino

Triglav z vrha

Najvišji vrhovi Julijcev
Čau sonček

Križ na vrhu je zelo velik

Lepo obarvani vršaci


Jalovec, Mangart in Montaž


Lepo obsijan tudi Špik


Posnetek narejen s kamero

Sestop
Je bil nadvse prijeten

Domačin

Dogodivščina je uspela! Na fotki Triglav.

                                       
Pa še video.
Lp, Matevž Lavrič


10 komentarjev:

  1. Foto fantastiche, complimenti!

    OdgovoriIzbriši
  2. Fantastično :) to so tudi moje sanje :) da 1x to doživim na Škrlatici !!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Evo, tvoje fotke so dokaz, zakaj sm še js začela hodit v hribe! :) Kaj vse zamujam.. a vem, da me bo vse počakalo! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Temu se reče ODLIČNO...in za kar se res splača živet...Kej takga dožvet tm gor,v visokogorju,kjer je mir,in kjer si lahko napolniš baterije,je neki neverjetnga...Tud jz mam en tak podoben podvig začrtan v glavi....Hvala ti za tole,je blo vredno ogleda...

    OdgovoriIzbriši
  5. Bravo, super Pot, potopis in fotke. Že kar nekaj časa nisem bil gor, bo treba. Pa kaj, ko je tud še drugih toliko. Uživaj(te) še naprej. LP Vik

    OdgovoriIzbriši
  6. Aleksandra : sanje se uresničijo... :)
    Janja : res je...Gore čakajo nate :)
    Katty : imaš prav... A je uspel podvig ? :)

    Hvala vsem za komentarje!
    Pa srečno v gorah družba ;)

    OdgovoriIzbriši
  7. Prelepe slike. Tudi jaz sem bila edinkrat na vrhu Škrlatice pred petimi leti in je bilo čudovito. Verjetno je bilo tudi zadnjič, sedaj sem stara že 60 let in zmanjkuje moči. Hvala za vse slike in tudi opise.....Srečno!

    OdgovoriIzbriši