nedelja, 28. julij 2013

Säuleck 3086 m - damski tritisočak

Na ta vrh sem se skušal povzpeti že v zimskem času, a ni šlo, ker je bilo snega preveč in se je udiralo do kolen, zato sem se pod goro vrnil še poleti in vse je potekalo gladko. Izhodišče za vzpon je planina Dosner Alm, ki leži na višini 1448 m. Prijetna pot mimo jezera in mnogih potočkov nas pripelje do koče Arthur Von Schmid Haus. Od koče se usmerimo v levo in nadaljujemo proti vrhu. Kmalu se srečamo tudi s snegom, ki pa ne predstavlja nikakršnih težav. Z vrha na katerem stoji križ je lep pogled na bližnje vrhove kot so Ankogel, Hochalmspitze in Reisseck, v daljavi pa izstopa najvišji vrh Avstrije - Grossglockner. 
Vsem, ki še niste bili na vrhu višjem od 3000 m, pa si to močno želite, priporočam vzpon na Säuleck. Kar se vožnje tiče je eden izmed nam najbližjih tritisočakov, pot je lahka in nikjer izpostavljena, je pa kljub vsemu potrebno premagati skoraj 1700 višincev.


Jezero Kondradlacke

Koča Dosner Hutte 1976 m

Prijetna pot

Koča Arthur Von Schmid Haus se nahaja na višini 2275 m

Jezero pa se imenuje Dosner See

Ob poti

Pozer

V koči lahko v poletnem času prenočite
Spodaj alpsko mestece Mallnitz

Jezero Dosner See & koča Arhur Von Schmid Haus & nižje spodaj koča Dosner Hutte.
Vrh Saulecka

Ankogel 3252 m

Hochalmspitze 3360 m

Grebeni


Razgled z vrha proti Grossglocknerju

Tam gor smo uživali v razgledih

Pri koči in jezeru

Pa še zadnji pogled proti Säulecku



5 komentarjev:

  1. Dobra tura, dobre fotke in to še v enem dnevu, bravo! Razgledi res štejejo. Mi2 bila po našem srečanju nato v Dolomitih, izpeljala tridnevno pohajanje, plezanje, uživanje v razgledih, cvetju, vsemu, kar hribi vedno nudijo vsakomur, kdor jih zna doživeti (imela tudi srečo z vremenom). Bom upošteval priporočilo Sauleck v kakšni naslednji avanturi v hribih naše severne sosede. Za albume Dolomiti (in drugi) v povezavi - LP Vik

    https://picasaweb.google.com/100148357817993061964

    OdgovoriIzbriši
  2. Oooo pozdravljen :)
    Sem pogledal slike, sta imela odlične foto pogoje. Nam je prvič malo spodletelo v dolomitih ampak se že dogovarjamo kdaj gremo nazaj, ker je res čudovito. Hvala za komentar, se vidimo.
    Lep pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Zadnjega avgusta bil v bližini Saulecka, sicer ga gledal z bližnjega Ankogla a tudi v sebi sklenil, da ga obiščem še letos ali pa drugo leto. Tudi Hochalmspitze bi prišel v poštev ob morebitnem daljšem postanku v Mallnitzu. Lepe fotografije, skalnati svet je pa zelo zanimiv, ane. Ni skala kot pri nas, ampak neke vrste granitne plošče zložene v celoto, v vrh. Vsaj Ankogel je tak.

    Pa lep pozdrav
    Boštjan

    OdgovoriIzbriši
  4. Krasne fotke, čudoviti motivi, konj pa je prekrasen :) lp, Nataša

    OdgovoriIzbriši